Greata si voma in sarcina - aparite, simpotome si tratament

 

Starea de greata si voma din perioada sarcinii sau greturile de dimineata (morning sickness), reprezinta cele mai frecvente afectiuni intalnite in sarcina.
Starile de greata si voma, afecteaza 90% din femeile gravide.
Aceste stari pot fi resimtite pe tot parcursul unei zile (24 de ore), dar mai ales dimineata.
Starea de discomfort se poate manifesta prin greata, regurgitare, voma, eructatii (ragaieli), ce pot varia in intensitate, de la stari moderate pana la foarte severe.

Greata in timpul sarcinii - aparitie, manifestari si disparitie


Greata si voma in sarcina, cel mai frecvent apare in perioada 4 si 9 saptamani de sarcina.
Dupa perioada de debut, simptomele devin mai acute (perioada 7 - 12 saptamani), dupa care se observa o ameliorare a starii de greata si voma, acestea disparand dupa 12 - 16 saptamani.
Pentru un procent de 15% din femeile gravide, aceste stari de greata si voma, continua pana la 20 de saptamani, sau chiar pana la momentul nasterii.
In cazul in care, greata si voma in sarcina, apare dupa saptamana 10 din sarcina, aceste simptome
pot fi datorate altor cauze, situatie in care se recomanda diagnosticarea de care un medic specialist.
Un procent mic de femei gravide (2%), sufera de forme severe de greata si voma in sarcina, denumite si hyperemesis gravidarum. Forma severa - hyperemesis gravidarum - de greata si voma in sarcina, de cele mai multe ori determina o scadere in greutate si deshidratare, situatie in care este necesara spitalizarea gravidei pentru a putea fi urmarita de catre personal medical specializat.

Pentru gravide, greata si voma in sarcina, poate fi sub diferitele forme: usoara, moderata sau severa, pot avea efecte asupra calitatii vietii acesteia. In situatia in care, va sunt afectate aspecte considerate normale, precum dormitul, mancatul sau activitatile uzuale din timpul zilei, se recomanda a se consulta un medic de specialitate.

Un procent de 75% al femeilor care au avut simpotome de greata si voma in sarcina (prima sarcina), vor avea aceste simptome si pentru urmatoarele sarcini (hyperemesis gravidarum).

Greata si voma in sarcina - riscuri pentru fat

Pentru aceste stari, putem spune ca nu au efecte negative asupra fatului. Este posibil ca aceste stari de greata si voma, sa protejeze copilul in perioada sarcinii.
Studiile facute in acest send, au concluzionat ca, femeile care sunt afectate de greata si voma in sarcina,
au suferit mai putine pierderi de sarcina. Un alt aspect pozitiv observat, copii acestora au un coeficient IQ mai mare, fata de copii nascuti din femi care nu au avut aceste simptome in timpul sarcinii.

Sfaturi pentru a ameliora starea de greata si voma

Pentru a diminua intensitatea acestor stari se recomanda adoptarea unei diete adecvate, dieta care poate ameliora starea de rau in timpul sarcinii.
Cantitati mici de alimente, la fiecare 2 ore, consumul de lichide reci, consum de proteine la ficare gustare, sau cel putin la masa principala, pot avea efecte benefice, reducand intensitatea si frecventa simptomelor.

Tratare starilor de greata si voma

Vitamina B6 (o combinatia a succinatului de doxilamina cu piridoxina), are rezultate foarte bune in tratarea simptomelor de greata si voma in sarcina.

Pe langa Vitamina B6, mai sunt si alte medicamente recomandata in tratamentul starii de greata si voma in sarcina.
Clorpromazina, dimenhidrinat, difenhiramina, hidroxizina, meclizina, metoclopramid, proclorperazina, prometazina si trimetobenzamida. De asemenea mai poate fi folosit si Ondasetronul.

Detalii amanuntite pentru admnistrarea acestor medicamnte trebuiesc obtinute de la medicul specialist, si impreuna cu acesta trebuie decis care este cea mai buna forma de tratament.

Alte tratamente

Orice tratament optional, trebue sa tine cont de riscul pe care il poate avea asupra fatului si de cat de benefic poate fi in tratamentul strarii de greata si voma in sarcina.
Pentru evitarea oricarui risc, decizia de a urma un anume tratament, trebuie luata impruna cu medicul si de asemeni su strica supraveghere a acestuia.
Ghimbirul si vitamina B6 sunt folosite frecvent pentru tratarea acestor stari. Nu au fost observate efecte adverse pe durata admnistrarii si ulterior tratamentului.
Trebuie avut in vedere faptul ca, nu ofera un remediu garantat 100%.
Pentru evitarea riscurilor ce ar putea dauna sarcinii si obtinerea de beneficii maxime, este foarte important ca pentru fiecare tratament, decizia sa fie luata impreuna cu medicul specialist.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Avem nevoie de opinia ta...